Širom Indije nastavljeni su masovni protesti koji se održavaju zbog reforme Zakona o državljanstvu što je dalo privilegije imigrantima koji su pripadnici šest vjerskih zajednica, ali ne i muslimanima.

Indijski mediji javljaju da su studenti protestirali i na Univerzitetu Jadavpur u Zapadnom Bengalu zbog gostovanja tamošnjeg guvernera Jagdipa Dankara.

Studenti su negodovali tokom Dankarovog dolaska u kampus u Kalkuti, a protesti traju i u drugim dijelovima Zapadnog Bengala.

Protesti u Indiji počeli su sredinom mjeseca, a eskalirali su nakon nedjeljne policijske intervencije protiv demonstranata na univerzitetima Jamia Millia Islamia (JMI) u New Delhiju i Aligarh muslimanskom univerzitetu u Uttar Pradeshu.

Policija u New Delhiju nije dozvolila mirni protestni marš studenata sa univerziteta JMI.

Zamjenik premijera Zapadnog Bengala Chandra Kumar Bose oštro je kritikovala vladajuću Narodnu partiju Indije (BJP), čiji je i sam član.

“Ako izmjene zakona nemaju veze s vjerskom pripadnošću, zašto onda navodimo šest vjerskih zajednica koje su obuhvaćene privilegijama, a izostavljamo muslimane? Budimo pošteni i transparentni“, poručio je Kumar.

Od početka protesta u neredima na ulicama Indije život su izgubile 23 osobe. Vlasti Indije odobrile su i revidiranje Nacionalnog registra stanovništva.

Povod za val masovnih protesta u Indiji je provedena reforma Zakona o državljanstvu koja je u podređen položaj dovela muslimane imigrante.

To je prva reforma Zakona o državljanstvu u Indiji nakon 64 godine kojom imigranti iz susjednih zemalja Bangladeša, Pakistana i Afganistana nakon šest godina dobijaju pravo na državljanstvo Indije, ali samo ako su pripadnici šest vjerskih zajednica, uključujući budističku, hinduističku, kršćansku.

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana, a kritičari posljednjih reformi upozoravaju da indijske vlasti stavljaju muslimane u podređen položaj građana drugog reda.