Širom Indije nastavljeni su protesti koji se održavaju zbog reforme Zakona o državljanstvu što je dalo privilegije imigrantima koji su pripadnici šest vjerskih zajednica, ali tu mogućnost ne daje i muslimanima.

Protesti u Indiji počeli su početkom prošle sedmice, a eskalirali su nakon nedjeljne policijske intervencije protiv demonstranata na univerzitetima Jamia Millia Islamia (JMI) u New Delhiju i Aligarh muslimanskom univerzitetu u Uttar Pradeshu.

Proteste održavaju studenti na 29 univerziteta u devet indijskih saveznih država i dvije federalne jedinice. Protesti se održavaju i u južnoj indijskoj državi Kerala u kojoj je blizu 30 nevladinih organizacija pozvalo na javni neposluh i zatvaranje trgovina.

Vlasti nisu izdale odobrenje za održavanje protesta i privele su najmanje 230 demonstranata.

Vrhovni sud Indije najavio je da će istražiti navode i policijskom nasilju nad studentima.

Povod za val masovnih protesta u Indiji je provedena reforma Zakona o državljanstvu koja je u podređen položaj dovela muslimane imigrante.

Glasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) Jeremy Laurence kazao je 13. decembra u Ženevi da je zabrinut da je reformirani indijski zakon o državljanstvu u osnovu diskriminatoran.

To je prva reforma Zakona o državljanstvu u Indiji nakon 64 godine kojom imigranti iz susjednih zemalja Bangladeša, Pakistana i Afganistana nakon šest godina dobijaju pravo na državljanstvo Indije, ali samo ako su pripadnici šest vjerskih zajednica, uključujući budističku, hinduističku, kršćansku.

U Indiji živi 200 miliona muslimana i to je druga zemlja na svijetu po brojnosti muslimana, a kritičari posljednjih reformi upozoravaju da indijske vlasti stavljaju muslimane u podređen položaj građana drugog reda.