U kolumbijskoj Bogoti održana je protestna šetnja u sklopu trećeg nacionalnog kolumbijskog štrajka protiv predsjednika Ivana Duquea.

Nacionalni kolumbijski štrajk se održava u organizaciji brojnih sindikata, studentskih organizacija i nevladinih organizacija.

Građani nastavljaju sa reakcijama na neimplementiranje u potpunosti sporazuma sa bivšim kolumbijskim Revolucionarnim oružanim snagama (FARC) kao i na planirane izmjene vlade kada su u pitanju plate i penzioni sistem.

Tim povodom je održana i protestna šetnja, na kojoj su se uglavnom okupili učenici i studenti.

Šetnja do trga Bolivar održana je pod opsežnim sigurnosnim mjerama. Među prisutnima je bilo i maskiranih osoba čiji je plan bacanje kamenja na policiju.

Nedavni talas demonstracija u Kolumbiji počeo je generalnim štrajkom 21. novembra koji je na ulice izvukao oko 250.000 ljudi. U sukobima je poginulo pet, a povrijeđeno oko 1.000 demonstranata. Protesti su se nastavili i narednih dana, ali u mnogo manjem obimu.

Nacionalni štrajkački odbor studentskih i sindikalnih organizacija poziva Duquea da održi direktne razgovore o njihovih 13 zahtjeva. Duque se složio, ali sada kaže da bi to trebao biti dio šireg “nacionalnog razgovora” koji vodi s različitim segmentima društva. Komitet nije pristao na takav prijedlog.