Kako bi pružili pomoć Bosni i Hercegovini u naporima na suzbijanju pandemije COVID-19, NATO i vojska Sjedinjenih Američkih Država danas su uručili još jednu donaciju građanima BiH, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ova donacija je odgovor na nedavni zahtjev koji je Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje uputilo NATO Euroatlantskom koordinacijskom centru za odgovor na katastrofe.

Predstavnici NATO-a i američke vojske, uz prisustvo pomoćnika ministra sigurnosti BiH Samira Rizve, danas su u Sarajevu uručili prijeko potrebne zalihe ministarstvima unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske. Ovom donacijom će se pomoći službama za hitne intervencije da nastave obavljati svoj ključni zadatak zaštite najugroženijih građana bez obzira iz kojeg su dijela BiH.

Pošiljka je jedna od nekoliko kontinuiranih donacija koje saveznici NATO-a pružaju građanima BiH kao odgovor na zahtjev ove zemlje za pomoć. U BiH i cijelom svijetu, NATO saveznici i partneri nastavljaju biti jedni uz druge i pružati pomoć jedni drugima tokom pandemije, bilo da je to kroz razne NATO aranžmane, bilateralnu pomoć ili putem pružanje podrške zemljama i njihovim nastojanjima u domenu civilne zaštite, saopštili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.