U posebnom izvještaju Parlamentarne skupštine NATO-a o izazovima za mir i bezbjednost na zapadnom Balkanu, koji je predstavljen na Komitetu za odbranu i bezbjednost upravo okončanog 66. godišnjeg zasjedanja PSNATO-a, zemlje Saveza pozvane su da pomognu intenziviranju razgovora Beograda i Prištine i, kako se navodi, prevazilaženju političkog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj je pripremio francuski parlamentarac Jean-Charles Larsonneur.

Prema tom dokumentu, države članice i parlamentarci Saveza moraju ojačati saradnju sa strateškim partnerima širom svijeta kako bi pomogli jačanju vladavine zakona u zemljama zapadnog Balkana.

Ovogodišnje zasjedanje PSNATO-a završeno je izborom američkog kongresmena Gerrya Connollya za novog predsjednika tog tijela.

U radu završnog plenarnog zasjedanja, koje je ove godine radi pandemije virusa korona održano u online formatu, učestvovali su i članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović.

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski parlamentarac Atilla Mesterhazy, koji je u prethodnom periodu obavljao dužnost predsjedavajućeg PSNATO-a.
Prema riječima sekretara Stoltenberga, NATO je jedino mjesto gdje se zemlje Evrope i Sjeverne Amerike svakodnevno sastaju.

“NATO se mora još više koristiti kao forum za iskrene diskusije o širokom spektru bezbjednosnih pitanja”, poručio je Stoltenberg.

Usvojena je i Deklaracija u kojoj je PSNATO-a dala podršku pokretanju sveobuhvatne modernizacije Saveza, čineći ga snažnim i politički ujedinjenim, jakim u vojnom pogledu i bolje opremljenim za jačanje globalnog mira i stabilnosti, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U Deklaraciji PSNATO-a, Savez se poziva da ažurira svoj strateški koncept kako bi taj koncept održavao promijenjeno bezbjednosno okruženje. Snaga NATO-a sada i sutra leži u njegovoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i transatlantskoj vezi, navodi se u Deklaraciji i dodaje da se NATO mora prilagoditi kako bi ispunio svoj osnovni zadatak kolektivne odbrane, istovremeno se braneći od novih prijetnji i nadolazećih izazova.

U Deklaraciji se NATO poziva i da učvrsti političko jedinstvo kroz redovnije kontakte i sastanke, a vlade NATO zemalja da potvrde svoju posvećenost transatlantskom jedinstvu i zajedničkim demokratskim vrijednostima.