Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra odbrane SAD Kristoferom Milerom o opredijeljenosti Alijanse da ostane u Avganistanu koliko god to bude potrebno, saopštila je portparol Sjeveroatlantskog saveza Oana Lungesku.

Ona je rekla da je Stoltenberg u petak, 13. novembra, razgovarao sa Milerom o planu i programu NATO-a, uključujući u Avganistanu.

Stoltenberg je naglasio da se stav NATO-a o bezbjednosnoj ulozi u Avganistanu nije promijenio.

“Nijedna članica NATO-a ne želi da ostaje duže nego što je neophodno. U isto vrijeme, mi želimo da održimo ciljeve koje smo postigli žrtvovanjem i da osiguramo da Avganistan nikada više ne bude utočište teroristima koji mogu da napadnu SAD ili bilo kog drugog saveznika iz Alijanse”, istakla je Lungeskuova.

Lungeskuova je naglasila da NATO podržava mirovni proces u Avganistanu i da u skladu s tim prilagođava prisustvo u toj zemlji, uz podsjećanje da je Alijansa smanjila prisustvo vojske na ispod 12.000, te da više od polovine vojnika nisu iz SAD.

Prema riječima portparola, saveznici u NATO-u nastaviće da se konsultuju u vezi sa budućnošću misije u Avganistanu i spremni su da je dodatno prilagode, koordinisano i u zavisnosti od uslova na terenu, javio je AP.

NATO je nadležan za međunarodne bezbjednosne napore u Avganistanu od 2003. godine.