Ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji tri nedjelje štrajkuje glađu “veoma je slab” i “ne dobija” ljekarsku pomoć”, rekli su danas njegovi advokati nakon što su ga posjetili u zatvorskoj bolnici.

“On je veoma je slab, teško mu je da sjedi i govori”, izjavila je novinarima Olga Mihailova i dodala da Navaljni “ne dobija odgovarajuću ljekarsku pomoć” u bolnici za zatvorenike sa tuberkulozom.

Ona je zatražila da Navaljni hitno bude prebačen u “civilnu bolnicu” u Moskvi “kako bi se spriječilo da umre”.

Grupi ljekara predvođenih Anastasijom Vasilijevom, ličnim ljekarom 44-godišnjeg opozicionara, nijejdozvoljeno da uđe u bolnicu, kao što se događalo svaki put kada bi pokušali da posjete Navaljnog.

Vasilijeva je za u izjavi Frans presu osudila “potpuno nepoštovanje”, podsjećajući da je “dužnost ljekara da pomogne pacijentu” i ukazujući da je u pitanju “život” glavnog protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posjetu ljekara.

On je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet mjeseci u Njemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je osuđen na dvije i po godine zatvora zato što je odlaskom na liječenje u Njemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.