Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalny, koji se oporavlja u Njemačkoj nakon što je otrovan nervnim sredstvom u Rusiji, optužio je u danas objavljenim komentarima predsjednika Rusije Vladimira Putina da stoji iza njegovog trovanja.

Navalny je u svom prvom intervjuu nakon napada, rekao njemačkom časopisu “Der Spiegel” kako smatra da je “Putin stajao iza napada”.

“Nemam nijednu drugu verziju kako je zločin počinjen”, rekao je u intervjuu koji je vođen jučer u Berlinu, a objavljen danas, prenosi AP.

Pristalice Navalnya često su isticali da je takav napad mogao da bude naređen samo na najvišim nivoima, iako je Kremlj odlučno negirao bilo kakvu umiješanost.

Navalny, političar i istražitelj korupcije, koji je najžešći Putinov kritičar, prebačen je u Njemačku dva dana nakon što se razbolio 20. augusta na domaćem letu u Rusiji.

Proveo je 32 dana u bolnici, od toga 24 na intenzivnoj njezi, prije nego što su ljekari ocijenili da se njegovo stanje poboljšalo do te mjere da bi mogao biti otpušten sa bolničkog liječenja.

Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navalny otrovan nervnim sredstvom iz sovjetske ere Novichok, a ti nalazi su potvrđeni u laboratorijima u Francuskoj i Švedskoj.

Navalny je dva dana proveo u komi u bolnici u sibirskom gradu Omsku, gdje su ruski ljekari rekli da nisu pronašli tragove bilo kakvog trovanja, prije nego što je prevezen u Berlin na liječenje.