Popularni hrvatski glumac Goran Navojec u filmu “Deset u pola“  bh.reditelja Danisa Tanovića tumači jednu od glavnih uloga.

Navojec tumači Jaska vlasnika kafića koji je jedno od centralnih mjesta radnje filma.

Govoreći o svom liku, koji je između ostalog i bivši ratni komadant, Navojec ističe da nije toliko važna ta njegova ratna prošlost te da ona nije stavljena u prvi plan.

– Kad se radi uloga to je naravno jedan preljev koji je jako važan, ali puno je važniji on kao čovjek. Ja sam se fokusirao na neki njegov rekao bih PTSP gdje je on zatvoren. Gdje je on čovjek koji pokušava sudjelovati u današnjem svijetu na neki svoj način koji je hajmo reči pomalo zabrinut, možda čak i tužan. Sve do momenta kad se kreće u akciju, kad osjeti ponovo neki adrenalin, kad osjeti da treba se nešto dogoditi na nekom nivou na koji je on naviko – kaže Navojec.

On ističe da njegov lik kad dobije priliku da pomogne vraća se u svoje prirodno stanje, vraća se u život. Navojec ističe da je svoj lik vidio kao nekog dobrog čovjeka, čovjeka dobrog srca.

Navojec je istako da je film “Duplo u pola” snimnjen samo za dvadesetak dana.

– To je svjetski rekord. Da se može film snimiti u tako kratkom periodu. Prosjek je od šest do osam mjesci da se sve potrebno za film uspije završiti. Da stvari idu u nekom pristojnom roku. Jer puno filmova se snima i godinu i više – kazao je Navojec.

Istakao je da je film „Deset u pola“ rekord i u postsnimateljskom djelu rada.

– Kad me Danis Tanovć nazvao tri dana prije Festivala i rekao završili smo film. Otvaraćemo Sarajevo Film Festival ja sam mislio da me zeza – kazao je.

Na filmovima se inače, kako kaže Navojec, radi po 12 sati.

– Naš  snimajući  radni dan počinje oko pola pet, pet, odlazak u šminku, garderobu. Da se iskoristi što više dnevnog svjetla. Dan snimanja je jako skup i gleda se da se iskoristi što više vremena. Čak se događa da se radi i po 14, 16 sati što nije pravilo ali 12 sati jeste pravilo kad je sve u redu – dodao je. 

Navojec je također uložio trud da naglasak približi sarajevskom dijalektu. Kako kaže malo je rečenica u tekstu pa se ne može izvlačiti, sve se primjeti.

– Puno sam radio na tome i s Danisom. Puno sam radio s kolegom Brankom Đurićem. I ja sam počeo osjećati razliku u naglascima u BiH. Tešanj, Zenica, Sarajevo postoje razlike – kaže Navojec istakavši da je film „Deset u pola“ posveta Sarajevu, ljudima….