Mi smo jako zabrinuti zbog nivoa govora mržnje koje viđamo u ovoj zemlji, istakla je za BHRT zamjenica generalnog sekretara UN-a Alice Nderitu.

“Ured u kom sam nastala kroz tragične okolnosti u Uruandi genocida koji je nastao tamo, i genocida ovdje 1995. godine u Srebrenici i to je jedan mehanizam koji je ustanovio da su to bili genocidi. U oba ta slučaja, ja sam ovdje takođe da odam počast žrtvama strašnih zločina, jer mi se bavimo zločinima protiv humanosti, genocidom takođe,” kazala je Nderitu.

Ona je dodala da što se tiče govora mržnje između nacionalnih grupa, ured je generalno napravljen da se zločin i užasi nikada ne ponove.

“Generacija koja je tu bila tokom rata, duguje mladim ljudima da ih ne tjera, da prave svoje odluke samo na osnovu nacionalnosti,” rekla je Nderitu.

Na upite kako bh.društvo može i treba riješiti govor mržnje, ona je dodala da je apsolutno važno da se prati vladavina prava.

“Jako je važno za budućnost da se zemlja riješi govora mržnje. Apsolutno je važno da pratimo vladavinu prava ljudi koji koriste govor mržnje, posebno u društvenim medijima.Moramo osigurati da svi poštuju prostor drugih, da se poštuje tuđi Bog, da poštuju jedni druge i da govor mržnje bude u zakonu kao zločin, i niko ne smije da bude izvan zakona,” kazala je.