Izbornim malverzacijama u Mostaru ne nazire se kraj. Nakon pritužbi HDZ-a BiH i krivičnih prijava za fitkivne birače, te pritužbi više političkih subjekata, danas nova žalba. Mostarska opozicija pisala je međunarodnoj zajednici. Zbog sumnje na izbornu krađu, traže ponovno brojanje svih glasova.

Gradski odbori SDP-a, Naše stranke, Plaforme za progress, HDZ 1990 i Prve mostarske partije nakon utvrđenih nepravilnosti u pismu upućenom predstavnicima međunarodne zajednice Središnjem izbornom povjerenstvu traže otvaranje kutija i ponovno brojanje glasova na svih 150 biračkih mjesta u Mostaru.

“Na sve ove adrese na koje smo poslali ova pisma su nas ubjeđivali i zajedno sa nama mislili i nadali se da ćemo imati poštene izbore. Jedini pošteni način da imamo poštene izbore je da se ponovno prebroje sve kutije”, kaže Lana Prlić iz BH Bloka (SDP BiH).

BH Blok se smatra zakinutim za dva mandata koji su, navode, pripisani Koaliciji za Mostar koju predvodi SDA. Za izborne malverzacije s preferencijama, Koaliciju za Mostar optužuje i član Glavnog odbora SDA Zijat Mušić, i to o na primjeru svoje izborne baze.

“Bilo je između SDA-ovih kandidata, između SDA i SBB, između SDA i zaobilaženja DF-a”, kaže Mušić.

U Hrvatskoj republikanskoj stranci pozivaju Sredšinje izborno povjerenstvo na odgovornost. Istog su mišljenja i u HNS-u.

“Tu treba odrediti i odgovornost SIP-a, koje u nas djeluje kao ministarstvo s velikim brojem uposlenih, koje postoji 20 godina i nije uredilo sva ta pitanja i omogućilo sigurnost izbornog procesa”, ističe Slaven Bevanda iz Glavnog odbora HRS-a Mostar.

“Defintivno problem je u određenim odredbama Izbornog zakona, koji treba mijenjati, HNS smatra da se i po tom pitanju treba korigirati, pitanje je neodogovornosti biračkih odbora, ljudi I SIP-a, svaki dan imamo novu naredbu brojanja na pojedinim biračkim mjestima, to može ići u nedogled”, kaže Josip Merdžo, generalni sekretar HNS-a BiH.

Nakon višednevne šutnje oglasila se priopćenjem i Koalicija za Mostar. Ograđuju se i osuđuju nepravilnosti na biračkim mjestima.

“‘Koalicija za Mostar 2020’ se zalaže za transparentnost prebrojavanja glasova, te jasno i nedvosmisleno ukazivanje na sve eventualne primjere zloupotrebe biračkog procesa i zakonito kažnjavanje onih koji su prekršili propise. O eventualnim nepravilnostima u izbornom procesu, zvaničnu informaciju, potkrijepljenu činjenicama, a ne manipuliranjem na društvenim mrežama, može imati samo Centralna izborna komisija i ona će sasvim sigurno izaći sa konkretnim stavovima”, navode iz Koalicije.

Na potezu je Središnje izborno povjerenstvo koje naši sagovornici smatraju odogovornim za sve propuste. Napominju da je neophodna reforma Izbornog zakona i uvođenje elektroničkog brojanja glasova.