Univerzitet u Banjoj Luci je u fokusu svjetske naučne javnosti zahvaljujući Nebojši Đuriću, višem asistentu matematike sa Arhitektonsko-građevinskogeodetskog fakulteta. On je riješio zadatak star četiri decenije.

Problem kojim su se najeminentniji svjetski naučnici u oblasti matematike bavili decenijama riješio je Nebojša Đurić, viši asistent na Univerzitetu u Banjoj Luci. Uspjehu su, kako kaže, prethodili dani i mjeseci posvećenog rada, ali i podrška koju je imao u komunikaciji sa ruskim matematičarom Sergejem Buterinom. Oni su osporili rezultat poznatog Vječeslava Jurka.

Inverzni matematički problemi diferencijalnih operatora, odnosno njihova rješenja, imaju izuzetan značaj za razvoj drugih oblasti nauke – aerodinamike, astrofizike, biofizike… Višem asistentu sa Arhitektonskograđevinsko-geodetskog fakulteta cilj je i popularizacija nauke među mladima u BiH.

Za svjetski poznatog matematičara iz Banjaluke posebno je značajno to što je dao neprocjenjiv doprinos svom Univerzitetu, gradu i državi. Kako motivisati mlade da uče – smatra najvažnijim pitanjem u BiH, a svojim primjerom potvrđuje da posvećenost znanju, prije ili kasnije, rezultira uspjehom, ako ne u vlastitoj zemlji, onda na svjetskom nivou.