Od 14. do 21. septembra Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine obilježit će Nedjelju borbe protiv tuberkuloze, radi podizanja svijesti javnosti o ovoj zaraznoj bolesti, ali i značaju prevencije i pravovremenog liječenja jer – tuberkuloza je izlječiva, naglašavaju stručnjaci.

Volonteri Crvenog krsta će u narednim danima provesti aktivnosti poput organizovanja pregleda rizičnih grupa stanovništva, posjeta oboljelim i podjele informativno-edukativnog materijala.

U saradnji sa entitetskim, te organizacijom Crvenog krsta Brčko Distrikta, tokom sedmice bit će provođene zdravstvene, socijalno-humanitarne, te informativno-edukativne aktivnosti.

Tuberkuloza spada u vodeće zarazne bolesti u svijetu od koje oboli oko deset miliona ljudi godišnje.


Obilježavanjem Nedjelje borbe protiv tuberkuloze nastoji se pokazati da je tuberkuloza izlječiva bolest i koliko je važna prevencija i pravilno liječenje.

“Naše nacionalno društvo, Društvo Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, u sradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, ove godine realizuje projekat s ciljem borbe protiv tuberkuloze i ta aktivnost će biti usmjerena i na domaće stanovništvo, kao i na migrante koji se nalaze u Bosni i Hercegovini”, rekao je Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine.

Broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini je u padu. Prošle godine, prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je registriran 461 oboljeli, a u Republici Srpskoj 194 oboljele osobe.

“Nije to neki zabrinjavajući broj. Međutim, s obzirom da je tuberkuloza izlječiva bolest i da postoje jako kvalitetni i dobri lijekovi, tendencija je da se tuberkuloza iskorijeni”, kaže Ljiljana Gluhović, koordinatorica za zdravstvene aktivnosti Crvenog krsta Republike Srpske.

Amina Kurtagić, koordinatorica za odnose s javnošću Crvenog krsta Federacije BiH, navodi da je u 2018. godini zabilježen 461 slučaj od čega 405 slučajeva plućne tuberkuloze.

“Evidentan je pad stope oboljelih, međutim kada govorimo globalno u svijetu, govorimo o stopi pada od dva posto”, kaže Kurtagić.

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze koji najčešće zahvata pluća. Samo mali procenat zaraženih se razboli od tuberkuloze, a rizik od obolijevanje je mnogo veći kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Aktivnosti Crvenog krsta su usmjerene na mlade i pregled rizičnih grupa stanovištva u ruralnim dijelovima zemlje.

Od 14. do 21. septebra mladi volonteri će prodavati u školama i na javnim mjestima i markice, a prihod od prodaje će se koristiti za prevenciju tuberkuloze ili pomoć oboljelim.