U organizaciji Crvenog krsta Republike Srpske (RS) u Banjaluci će danas biti održan okrugli sto o dobrovoljnom davalaštvu krvi, čija je tema rad i unapređenje dobrovoljnog davalaštva krvi sa osvrtom na aktuelnu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom Covid-19, animiranje građana za plemeniti čin davanja krvi, kao i ostala pitanja u vezi sa ovom tematikom.

Okrugli sto se organizuje u partnerstvu sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta, koja traje od 8. do 15. maja.

Iz Crvenog krsta RS ističu kako je davanje krvi značajno jer krv nije moguće vještački proizvesti i jedini izvor ove dragocjene tečnosti je čovjek – davalac krvi.

U radu okruglog stola “Unapređenje programa dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Srpskoj” učestvovaće generalni sekretar Crvenog krsta RS Snežana Kovač, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan, predsjednik Konferencije Dobrovoljnog davalaštva krvi Crvenog krsta RS Dragoljub Šarenac i koordinator za zdravstvenu djelatnost Ljiljana Gluhović.

Planirano je da u radu okruglog stola učestvuju predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta – Banjaluka, Prijedor, Kotor Varoš, Prnjavor i Kozarska Dubica, kao i transfuzioloških službi iz Doboja, Bijeljine i Trebinja.