Nevladine organizacije istočne Hercegovine stvaraju mrežu kroz koju žele da dostave primjedbe na Zakon o zaštiti lica prijavitelja korupcije. Jedna od zamjerki je to što prijavitelji u Zakonu nisu anonimni.

Nevladin sektor u istočnoj Hercegovini stvara mrežu, potpisujući Sporazum o partnerstvu kako bi na radionicama razgovarali o novom Zakonu o zaštiti lica prijavitelja korupcije.Prema dosadašnjoj statistici, u 2018. godini nije bilo prijavljenih slučajeva, dok je naredne godine prijavljeno četiri slučaja.

BRANIMIR TAMINDŽIJA, Udruga multipla skleroze regije istočna Hercegovina

“To su poražavajući podaci, jer svi znamo da korupcija i zdravstvo idu ruku pod ruku u Bosni i Hercegovini.”

DRENA ĐOGOVIĆ, Fond zdravstva Nevesinje

“Ima, ima dosta, što se tiče Nevesinja možda manje. U cjelokupnom zdravstvu veomo visoko je što se tiče korupcije u zdravstvu.”

Najveći problem, prema riječima članova raznih Udruženja u istočnoj Hercegovini je problem što prijavitelji korupcije nisu zaštičeni.

BRANIMIR TAMINDŽIJA, Udruga multipla skleroze regije istočna Hercegovina

“Nažalost što prijavitelji korupcije moraju da iznesu sve svoje podatke javno i ti podaci nisu adekvatno zaštićeni i većina tih ljudi koji bi prijavili korupciju jednostavno ne žele da to bude dostupno javnosti.”

Kako nevladin sektor na ovom prostoru upoznaje građane sa problemom u odredbama Zakona o zaštiti lica prijavitelja korupcije, moraju se i svi građani zemlje sa tim problemom upoznati.

BRANIMIR TAMINDŽIJA, Udruga multipla skleroze regije istočna Hercegovina

“Mislim da većinu stanovnika u Bosni i Hercegovini trebamo upoznati sa svim ovim i raditi na iznalaženju rješenja za bolje sutra.”

Udruženje građana “Stop mobing” upravo radi na projektu “Zaštita prijavitelja korupcije i pomoć ljudima koji se osnaže da prijave korupciju”.

ANICA RAMIĆ, izvršna ravnateljica Udruge “Stop mobing”, Trebinje

“Cilj projekta je da pokrenemo građane i društvo da se osnaže i da počnu prijavljivati korupciju bilo da je to u zdravstvu, ili bilo u kom drugom javnom sektoru.”

Pod korupcijom u zdravstvu se uglavnom smatra davanje mita, ali tu postoje mnogi složeniji oblici, kao što su javne nabavke u ovom sektoru izuzetno bitnom za zdravlje čovjeka.
Projekat finansira Evropska unija i USAID.