Kemal Nedžibović, iz Centra civilnih inicijativa, kazao je u emisiji BHT1 uživo kako je vrlo važno poticati financijsku disciplinu javnih institucija kako bi svi mogli znati na što se točno troši proračunski novac.

U Sarajevu je prije nekoliko dana održan prvi susret radne grupe za unapređenje rezultata procesa revizije na državnoj razini.

Cilj je dovesti do unapređenja revizorskih rezultata na razini BiH, a tim povodom je i Kemal Nedžibović iz ove inicijative gostovao u emisiji BHT1 uživo.

Oni su, podsjeća Nedžibović, inzistirali na ovom projektu kako bi se smanjila korupcija na razini cijele države, a ovaj sastanak je samo jedan korak.

“Cilj je povećati stupanj realizacije revizorskih preporuka”, podsjeća Nedžibović.

Po njegovim riječima, jedan od glavnih problema javne revizije u BiH jest to što se nakon objave rezultata dogodi malo ili ništa.

“Institucije koje dobiju negativno mišljenje od strane revizora, trebaju u zakonskom roku otkloniti nepravilnosti”, smatra on.

Proces javnih nabavki je, po njegovim riječima, jedan od jako važnih u ovom procesu i on se dosta puta prekrši.

“Jedan od ciljeva ove radne grupe jest identificirati proces javne nabavke kako bi na kraju došlo do financijske discipline i odgovornijeg trošenja proračunskih sredstava”, dodao je Nedžibović.

Osim javnih nabavki, u središtu javnosti su i plaće, paušali, razne naknade, a kako kaže Nedžibović, više od pola federalnih ministarstava isplaćuje neopravdane naknade.

“Naime, isplate nisu u skladu s Uredbom Vlade Federacije jer ona kaže da se naknade mogu isplaćivati za rad u povjerenstvima van radnog vremena, a uredba definira da jedan zaposlenik može biti angažiran u dva javna tijela, a događa se da jedan zaposlenik biva angažiran u čak 49 različitih javnih tijela… Članovi CCI su pozvali federalne institucije da isprave ovo… Cilj nam je ovim projektom smanjiti korupciju u javnim institucijma”, dodao je Nedžibović.

Ovu radnu grupu, po njegovim riječima, čine predstavnici s državne razine, ali kada je u pitanju CCI, prate se i entitetske razine, a kako kaže, prati se i lokalna razina.

“Dolaze nam lokalni izbori, bit će zanimljivo vidjeti koje općine i gradovi su poslovali u skladu sa zakonom, a to ćemo nastaviti raditi i dalje”, dodao je on.