U toku je vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je samo jedna tačka – aktuelna situacija. Članovi VSTV-a raspravljaju o novoj aferi, čiji je glavni akter predsjednik te institucije Milan Tegeltija.

Riječ je o snimku njegovog razgovora sa Miljanom Buhom, bivšom članicom VSTV-a u kojem se govori o konkurisanju njene sestre na poziciju u sudu u Banjaluci.

Tegeltija je na početku sjednice rekao kako se radi o montiranom, nezakonitom i neautentičnom snimku. On je naveo da je s bivšom članicom VSTV-a razgovarao o sukobu interesa, demantirajući sadržaj spomenutog audiosnimka. Ustvrdio je i da su pojedini segmenti audiosadržaja potpuno neizvodivi, te pojasnio proceduru u vezi s imenovanjem nositelja pravosudnih funkcija.

Po riječima Tegeltije, puno je važnije pitanje sigurnosti, zakonitosti i pitanje ambijenta u kojem pravosudni djelatnici mogu obavljati vlastite dužnosti.

Nakon njegovog obraćanja, uslijedilo je iznošenje mišljenja članova VSTV-a. Željka Radović, Duška Bogojević i Jadranka Stanišić ocijenile su da je VSTV ponovno “na udaru” te da nije primjereno raspravljati o nezakonito pribavljenim dokazima koji terete predsjednika Vijeća, fokusirajući se na, kako tvrde, poljuljanu sigurnost članova VSTV-a, pa i sigurnost svih nositelja pravosudnih funkcija.

Ne dovodeći u pitanje odgovornost predsjednika VSTV-a, ocijenile su kako je sigurnost nositelja pravosudnih funkcija dovedena na najniži nivo, te da članovi Vijeća ne bi smijeli dozvoliti da podlegnu bilo čijem pritisku.

Umjesto da se, kako su kazale, bave prioritetima pravosudne reforme, i onim što je urađeno, “na sceni” je zamjena teza te se “VSTV, umjesto pitanja iz svoje nadležnosti, mora baviti pitanjima sigurnosti i ambijentom u kojem pravosuđe djeluje”.

Članice VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović kritički su se osvrnule na ponašanje Milana Tegeltije i zatražile njegovu ostavku radi, kako su navele, zaštite digniteta te pozicije i VSTV-a, kao i vraćanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Usprotivile su se svojevrsnom “vrijeđanju inteligencije”, te su ukazale na manjkavosti u procesu imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, uz opasku kako se afere u mandatu aktuelnog predsjednika redaju jedna za drugom, aludirajući pritom na slučajeve “Potkivanje I” i “Potkivanje II”.

Alihodžić se upitala zašto prvi čovjek VSTV-a nije prijavio saznanja o tome da je “praćen” ili da je njegova sigurnost ugrožena, a Simeunović je navela da se pravosuđe pod Tegeltijinim vodstvom pretvara u svojevrsni “reality show”.

Članovi Vijeća Goran Nezirović, Sanela Gorušanović-Butigan, Selim Karamehić i Amila Kunosić su, također, stava da aktuelni predsjednik iz moralnih razloga i iz osjećaja odgovornosti, treba podnijeti ostavku.

Mišljenja su kako je u percepciji javnosti VSTV postao dio problema, a ne dio rješenja, te da nema reforme bez suočavanja s istinom, kao i da se pravosuđe nalazi u kriznoj situaciji koja traje i koja se mora energično riješiti.

Ocijenili su kako je usljed svih događanja čija je kulminacija posljednji audiosnimak, umnogome narušen kredibilitet VSTV-a te da je pitanje može li se ići dalje s Tegeltijom na čelu.

Uveliko je, kako su kazali, narušeno povjerenje i samih nositelja pravosudnih funkcija, kod dijela javnosti, kao i međunarodne zajednice kao najvažnijeg partnera.

Dio kritika upućenih aktuelnom predsjedniku odnosio se na njegove istupe u javnosti, odnosno njegovo poistovjećivanje s institucijom i iznošenje određenih stavova bez konsultacija s članovima Vijeća.

Više kritika odnosi se na neodgovarajuće reagiranje na izvještaj OSCE-a o stanju u pravosuđu, koji se tiče izostanka procesuiranja visoke korupcije, odnosno prisustva “sindroma nekažnjivosti”.

Većina dosadašnjih učesnika diskusije smatra kako je na alarmantno stanje u tom pogledu trebalo reagirati promptnim zakazivanjem vanredne sjedice VSTV-a, što je izostalo.

Nakon isteka pauze zasjedanje je nastavljeno iznošenjem mišljenja preostalih članova VSTV-a BiH.

Podsjećamo, pitanja koja je pokrenuo spomenuti snimak izazvala su veliko interesovanje javnosti, ali i reakcije relevantnih međunarodnih organizacije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH, te Ambasade Sjedinjenih Država, koje su se referirale na stanje u pravosuđu.

Tegeltija je već ranije odbacio medijske izvještaje u kojima se navodi da je potvrdio autentičnost snimka objavljenog na portalu Istraga.ba.