Ambasador SAD u BiH Erik Nelson i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler razgovarali su danas sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o ključnim reformama na evroatlantskom putu BiH, potvrđeno je iz Ambasade SAD.

Nelson je razgovarao sa Izetbegovićem i Satlerom o neophodnosti sprovođenja reformi u BiH kako bi se zemlja “bolje uskladila sa evroatlantskim načelima”, objavljeno je na “Tviter” stranici američke Ambasade.

Iz Ambasade SAD su naveli da je istaknuta potreba za dijalogom i konsenzusom među koalicionim partnerima, kako bi se ispunila očekivanja građana u BiH.

Sastanak je održan u sedmici nakon lokalnih izbora u BiH na kojima su birani načelnici/gradonačelnici, te članovi gradskih/opštinskih skupština, s izuzetkom grada Mostara gdje će izbori biti održani sljedećeg mjeseca.

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH razgovarao je juče i sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o prilikama za jačanje bilateralnih veza i ekonomske saradnje za vrijeme njegovog predstojećeg predsjedavanja Predsjedništvom, objavljeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.

Također je razgovarano o potrebi da se uspostavi odvažan ton mira, međusobnog poštovanja i počasti za sve civilne žrtve kako bi se obilježila 25. godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma 21. novembra.