SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, rekao je američki ambasador u BiH Eric Nelson na sastanku s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, saopćeno je na zvaničnom Twitter profilu Ambasade Sjedinjenih Država.

Ambasador Nelson susreo se s Dodikom nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Naglasio je da su Sjedinjene Države već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir u BiH.

“Radnje koje potkopavaju te ciljeve imaju posljedice u stvarnom životu”, rekao je Nelson.

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja je danas održana bila je prva sjednica nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila nekoliko zaključaka koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Na sjednici Predsjedništva BiH je bilo 14 tačka dnevnog reda i 19 sporazuma o ratifikaciji, a usvojena je samo jedna odluka. To znači da će sve tačke dnevnog reda ići u drugi krug glasanja, a one se tiču vanjske politike, imenovanja počasnih konzula te odluka o davanju agremana.

Također, tačke dnevnog reda koje su se odnosile na Oružane snage BiH nisu usvojene jer je Dodik glasao protiv njih, a te odluke donose se jednoglasno.