Rukovodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nije prihvatilo prijedlog da inspekcija uđe u postorije KCUS-a, istaknuto je nakon sastanka ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića sa rukovodstvom Kliničkog centra, na kojem nije postignut zajednički zaključak.

Sastanku je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je istakao kako su mu iz KCUS-a rekli da je drugo pismo koje su prenijeli pojedini mediji, a u kojem su navedeni problemi sa kojima se zaposleni susreću, stvarno, te da je riječ o internom dopisu.

Forto je rekao da će tražiti od nadležnog federalnog ministarstva i inspekcije da se utvrdi šta je tačno iz navedenog pisma.

Vranić i Forto su se sastali sa generalnom direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović, šeficom klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelom Katicom Mulalić, šefom službe za održavanje medicinskih uređaja Jasminom Vražalicom i predstavnicima stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju.

Tema sastanka bili su uslovi rada i načini tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Federalno tužilaštvo traži da se formira predmet i provjere navodi iz medija

Nakon jutrošnjeg sastanka, Tužilaštvo FBiH uputilo je hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge problem u funkcionisanju Kovid odjeljenja, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

“Imajući u vidu da su navedene informacije uznemirile javnost, Tužilaštvo FBiH zahtijeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda”, saopšteno je iz Tužilaštva FBiH.

Podsjetimo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini protekla dva dana prenijeli su pismo uposlenika KCUS-a, u kojem je navedeno ”da su ljekari u toj zdravstvenoj ustanovi bespomoćni i zabrinuti”. U pismu je, kako su naveli pojedini bh. mediji, navedeno ”da na KCUS-u vlada pravi pakao”.

S druge strane, KCUS je uputio otvoreno pismo javnosti ”u cilju sprečavanja unošenja i širenja nemira među građanima”.

”Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – koronavirusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove“, rečeno je između ostalog.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u decembru 2020. podiglo je optužnicu u predmetu “Respiratori” u okviru koje su optuženi premijer bh. entiteta Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik “F.H. Srebrena Malina” d.o.o. Srebrenica, kompanije koja je također uključena u optužnicu kao pravno lice.

Sud Bosne i Hercegovine dana 30. 12. 2020. godine potvrdio je optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi.Optuženi su na ročištu u januaru 2021. negirali krivicu.