Bez obzira na to što biskupi upozoravaju na probleme zbog neformiranja vlasti i dalje smo svjedoci stalnih prepirki političkih partnera, čekajući na to ko će kome popustiti. I dalje nema naznaka kada će vlast biti formirana.

Predsjednik HDZ-a BiH najavio je zaokret prema bošnjačkim i srpskim strankama, ističući da hrvatske stranke više neće biti partner onima koji blokiraju uspostavu vlasti i protive se izmjenama Izbornog zakona.

Devet mjeseci nakon izbora još čekamo formiranje vlasti i svjedočimo postavljanju uslova po tko zna koji put. S obzirom na to da se iduće godine očekuju lokalni izbori, ali i izbori u Mostaru, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovno je zatražio hitne izmjene izbornog zakonodavstva “kako bi sačuvali svoju Ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda”.

Prilog novinarke Monike Ćubela Savić

“Partneri s kojima smo se opredijelili praviti vlast na entitetskoj, kantonalnoj i državnoj razini morat će nas razumjeti i to uraditi, ili ne mogu više računati na ta partnerstva”, rekao je on.

Iz SDA nerazumijevanje i prebacivanje loptice. Kažu – nema ništa sporno u formiranju vlasti. Potrebno je samo poštovati postojeće zakone.

“Neka gospodin Čović putem HDZ-a pokrene procedure u Federalnom parlamentu za imenovanje predsjednika Federacije i neka se ne postavljaju nikakvi uslovi vezani za izmjene Izbornog zakona”, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
“Ja razumijem gospodina Čovića. Nema formiranog Vijeća ministara niti Federalne vlade. Nekom odgovara ova situacija. Oni žele aktivirati parlament i da ovo Vijeće ministara ide i gura do kraja. Eto im, neka im je sretno. Ali nećete imati našu saglasnost”, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Činjenica da svi nešto traže i uslovljavaju ne daje nadu da se u skorije vrijeme može nešto promijeniti, smatraju analitičari.

“Ima tu dijametralno suprotnih stajališta, posebno između bošnjačke i hrvatske politike, a onda svakako i između srpske i bošnjačke politike”, mišljenja je politolog i urednik Portala Jabuka Goran Kutle.

Nakon marta, aprila, juna… novo obećanje je da bi državna vlast mogla biti formirana u septembru. Najavljeni su novi politički pregovori, a s njima i nova uslovljavanja i ucjene.

IZVOR: BHRT