Dok sa svih strana stižu apeli da se nose maske, izbjegavaju okupljanja, te drži distanca, u praksi za ova kršenja izrečeno je tek nekoliko prekršajnih naloga. Razlog je nedostatak izmjena Zakona o javnom redu i miru u pojedinim kantonima.

Nakon što su ponovo strožije mjere stupile na snagu i time nošenje maski na otvorenom postalo obavezno u Kantonu Sarajevu, provjerili smo kako to izgleda na ulicama glavnog grada. Uglavnom, građani nose maske, a kontrole su pojačane.

Za nenošenje maski u USK kazne nema dok se ne usvoji izmjena Zakona o javnom redu i miru kao što je to učinjeno u Kantonu Sarajevo.

Posebne provjere inspekcijskih organa pojačane su bile tokom proteklog vikenda i u ostalim kantonima.

Zbog usložnjavanja epidemiološke situacije čeka se i odgovor nadležnih o novim mjerama, ali ne onim radiklanim i u Republici Srpskoj. Za početak, preporuka – nošenje maski na otvorenom.

Dok se broj novooboljelih alarmantno povećava, jedno je sigurno: niko od nadležnih nije za opciju ponovne blokade i tzv. lock downa, a do tada vraćamo se na staro: apel građanima da izbjegavaju okupljanja, nose maske i drže distancu.