Uz najveći broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije do danas, nadležni u Republici Srpskoj ne razmišljaju o ublažavanju preporučenih mjera prevencije. No, one koje se odnose na studentske domove, аkо budu primijenjene, bez krova nad glavom će ostati oko 800 studenata samo u Banjaluci, računica je direktora Studentskog centra Nikola Tesla.

Oko 1 500 studenata je smješteno u četiri paviljona Centra Nikola Tesla u Banjaluci. Onima koji nisu stanari ili osoblje Doma, ulaz je strogo zabranjen. Uz obaveznu dezinfekciju, nošenje maski i redovno mjerenje tjelesne temperature, preporuka Instituta je da u jednoj sobi mogu da budu maksimalno dva mlada akademca, i da udaljenost među krevetima bude dva metra. To je nemoguće poštovati, kaže direktor Centra.

“Sreća je da pričamo o preporukama, a ne naredbama. Ja ne znam kako bih krevete na sprat odvojio na udaljenost dva metra. To su male sobe”, kaže direktor Studentskog centra Dragoslav Topić.

Ukoliko bi sve epidemiološke mjere propisane za Studentski centar bile primijenjene u praksi, bez krova nad glavom moglo bi da ostane oko 800 mladih akademaca iz unutrašnjosti, računica je menadžmenta. No, uz najveći broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije do danas, nadležni u Republici Srpskoj ne razmišljaju o ublažavanju preporuka. Naprotiv.

“Ako bude nastavljen trend rasta broja novooboljelih bićemo prinuđeni da pooštrimo neke mjere. Zdravlje populacije je najvažnije”, ističe direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Studenti iz Livna, Srebrenice i Herceg Novog sa kojima smo razgovarali u Banjaluci mišljenja su da bi epidemiološke mjere trebalo da budu pooštrene u ugostiteljskim objektima, jer se oni ne druže samo u Domu, a na cimere gledaju kao na članove porodice. Svi disciplinovano poštuju osnovne preporuke Instituta.

Do danas su potvrđena dva slučaja zaraze studenata smještenih u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci. Studenti se osjećaju dobro i nalaze se u izolaciji, kao i njihovi najbliži kontakti.