Na većini mjesta izborni dan je prošao u skladu sa zakonom i pratećim aktima, ali uz nepravilnosti koje se tradicionalno ponavljaju u izbornim ciklusima, preliminarna je ocjena izbornog dana Koalicije “Pod lupom”.

Iz ove koalicije, koja je nadzirala izborni proces, istakli su da je na četiri odsto biračkih mjesta primijećena kombinacija različitih izbornih nepravilnosti. Navode, da to može da upućuje na ciljane manipulacije, te će tražiti ponovljeno brojanja glasova sa najkritičnijih mjesta – ako budu potvrđene teže povrede izbornih pravila.

Tokom izbornog dana, Koaliciji pod lupom prijavljeno je oko 200 kritičnih situacija. Najviše ih se odnosi na zabranu posmatranja, nepravilnosti pri glasanju i nedostatak izbornog materijala. U gotovo 30% slučajeva primijećeno je da su birački odbori pogrešno pakovali materijal, a u 6% su primijećena oštećenja koja upućuju da je otvaran glasački
materijal.

DARIO JOVANOVIĆ, ravnatelj Koalicije “Pod lupom”

“U Novom gradu smo sinoć zabilježili da je najmanje 29 vreća doneseno otvoreno u prostorije lokalne izborne komisije . Tamo je izborna utrka i dalje tijesna, riječ je o 300 glasova razlike”, rekao je Jovanović..

Nepravilnosti pri procesu glasanja u smislu da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića ili da jedna osoba glasa više puta ili u ime druge osobe uočeno je na 36 mjesta. Dolazak birača s popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih, situacija poznata kao bugarski voz zabilježena jev u Varešu, Prijedoru, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Novom Sarajevu, Starom Gradu i Brčko Distriktu. Utvrđivanje rezultata glasanja na biračkim mjestima proteklo je uglavnom u skladu sa zakonom, ali je bilo je i sumnjivih situacija.

DARIO JOVANOVIĆ, ravnatelj Koalicije “Pod lupom”

“Prilikom otvaranja glasačkih kutija na 24 biračka mjesta na stolu za brojanje je bilo hemijskih olovaka, što može upućivati na dopisivanje glasova”, dodao je Jovanović.

VEHID ŠEHIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“Mi ćemo morati dopuniti Izborni zakon da se glasački materijal sa izbornih mjesta prati od strane i policije i posmatrača, kako ne bi bilo sumnje da je neko na putu od tačke A do tačke B nešto radio, da ne bi bilo otvorenih vreća”, kazao je Šehić.

Ni ovi izbori nisu protekli bez pritisaka političkih partija na birače. U Transparency Internationalu ističu da su primili žalbe građana koje se odnose na kršenje izborne šutnje i direktne pozive za glasanje.

SRĐAN TRALJIĆ, Transparency International BiH

“Slali su im poruke da izađu i glasaju za ovog ili onog kandidata . Ono što smo još primijetili, nekoliko prijava smo dobili od građana koji su došli na svoje biračko mjesto i saznali da su prijavljeni za glasanje iz inostranstva. Dakle, to je onaj slučaj na koji smo mi upozoravali”, istakao je Traljić.

U Transparency internationalu podsjećaju da su brojne neregularnosti učinjene već u izbornoj kampanji. U tom smislu, osim izmjena Izbornog zakona naglašavaju i potrebu za izmjenom Zakona o finansiranju političkih partija kako bi se izbjegle zloupotrebe javnih resursa, koje, pokazalo se u konačnici, u većini slučajeva utiču na ishod glasanja.