Više hiljada ljudi protestovalo je u utorak na ulicama Pariza zbog ubistva 24-godišnjeg Afroamerikanca Adama Traore, koji je 2016. godine ubijen u francuskom pritvoru.

Uprkos zabrani okupljanja koju je izdao Ured guvernera Pariza, demonstranti su se okupili u Palati pravde na poziv “Kolektivne pravde za Adama”. Protestovali su protiv policijskog nasilja.

Assa Traore, sestra ubijenog Adama, poručila je da današnja borba nije samo borba porodice Traore, nego svih građana koji su izašli na ulice. 

“Dok se borimo zbog smrti Georgea Floyda, u isto vrijeme se borimo i za Adama Traorea”, kazala je ona u obraćanju okupljenim građanima. 

Tokom protesta došlo je do napetosti, te je policija intervenisala suzavcem. 

Prema podacima policije, protestima je prisustvovalo 19.000 osoba. Među njima su bili i “žuti prsluci”. 

U obdukcijskom izvještaju, koji je objavljen na zahtjev porodice Adama Traorea, navodi se da je tamnoputi mladić zadavljen policijskom intervencijom.

Traore je ubijen 19. jula 2016. godine u policijskom autu tokom prebacivanja do policijske stanice jer je tokom identifikacijske kontrole došlo do napetosti. 

Prema prvim izvještajima, Adamu je pozlilo te je intervenisala ekipa hitne pomoći. 

Međutim, kasnije je utvrđeno da je Traore umro i prije intervencije ljekara. 

Iako nije pokrenuta istraga protiv agencija za provođenje zakona koje su bile uključene u incident, nije došlo do pravosudnog postupka. Nakon njegove smrti pokrenut je veliki broj protesta.