Demokratski narodni savez (DNS) izlazi iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na nivou Bosne i Hercegovine, odlučeno je danas na sjednici Predsjedništva te stranke u Banjaluci.

Gradskim i opštinskim odborima ostavljen je rok da se do 21. oktobra izjasne koga će podržati na Lokalnim izborima.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je nakon sjednice da opštinski i gradski odbori svoju odluku treba da dostave navedenog datuma do 15.00 časova, a da će konačnu i obavezujuću odluku donijeti Predsjedništvo stranke.

Nešić je naglasio da je Predsjedništvo obavezalo poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da istupi iz kluba poslanika u kojem je do sada djelovao i da u buduće djeluje u skladu sa odlukama organa DNS-a, štiteći interese Republike Srpske i srpskog naroda.

“Klub poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini djelovaće u skladu sa stavovima predsjednika i Predsjedništva DNS-a o svakom pitanju”, rekao je Nešić.

Odlukom Predsjedništva, delegat DNS-a u Domu naroda Federacije BiH obavezan je da istupi iz dosadašnje koalicije.

Prema Nešićevim riječima, pred DNS je stavljen izbor koji jedino ova stranka na političkoj sceni ima snagu da odbije, a to je da svoja uvjerenja trguju za funkcije.

“Takvoj politici je došao kraj. Građani Republike Srpske zaslužuju pošteniji odnos prema njihovom interesu”, poručio je Nešić i naglasio da će DNS rezultatima na Lokalnim izborima 16. novembra pokazati da je ova odluka ispravna.

Odluka je uslijedila nakon što je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, ove sedmice podnio ostavku na mjesto direktora “Puteva Republike Srpske”.

Nešić se na taj potez odlučio zbog, kako je tada obrazložio, zdravstvenih razloga.