Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu zvanično je predao vlast svom nasljedniku Naftaliju Benetu u kabinetu premijera u Jerusalimu na sastanku koji je okončan za samo pola sata.

Zvanična primopredaja vlasti završena je bez tradicionalne ceremonije i javnih izjava, bez rukovanja i fotografisanja.

Izraelski mediji komentarišu kako je Netanjahu zakazao sastanak sa liderima opozicije u 14.30 sati po lokalnom vremenu kako bi osigurao da Benetu, svom nekadašnjem saradniku, a sada rivalu, slučajno ne posveti više od jednog sata.

David Bitan, poslanik iz Netanjahuove konzervativne partije Likud izjavio je da Netanjahu neće održati ceremoniju predaje vlasti jer “osjeća da je prevaren obrazovanjem nove vlade te ne želi dati ni najmanji legitimitet tome”, prenosi Asošiejted pres.

Izraelski parlament – Kneset je sa samo jednim glasom više izglasao povjerenje koalicionoj vladi koju predvodi Benet, čime je okončana Netanjahuova vladavina od 12 uzastopnih godina. Bivši premijer Netanjahu koji je bio najduže na toj funkciji u Izraelu, sada će biti vođa opozicije.

Na osnovu kolicionog sporazuma Benet, lider desničarske partije Jamina, biće premijer dvije godine, a onda će ga zamijeniti Jair Lapid, vođa partije centra Ješ atid koji je sada šef diplomatije Izraela.

Na ceremoniji primopredaje u Ministarstvu spoljnih poslova u Jerusalimu, Lapid je rekao diplomatama da su spoljni poslovi trpjeli zbog “sramotnog nemara” u proteklim godinama i obećao da će popraviti odnose sa susjednim Jordanom, Evropskom unijom, Demokratskom strankom u Sjedinjenim Državama i američkim Jevrejima.

Lapid je takođe rekao nešto slično što i Benet u nedjelju u Knesetu – da se Izrael i dalje protivi povratku nuklaernom sporazumu velikih sila s Iranom i da će svim sredstvima spriječiti mogućnost da se Iran opskrbi nuklearnim oružjem.