Izraelski političari koji se bore da svrgnu s vlasti premijera Benjamina Netanyahua danas nastavljaju pregovore, a u ponoć ističe rok za formiranje koalicione vlade.

Treba da okupe administraciju koja bi okončala 12 uzastopnih godina vladavine ratobornog čelnika, najdugotrajnijeg izraelskog premijera.

Da bi dobila većinu od 61 poslanika u 120-članom Knessetu, ta iznenađujuća alijansa također bi morala uključivati i druge ljevičarske i desničarske izraelske političare. Njima bi vjerovatno i trebala podrška arapskih izraelskih političara.

To bi rezultiralo vladom podijeljenom dubokim ideološkim razlikama oko ključnih pitanja kao što su jevrejska naselja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i uloga religije u politici.

Lapid, čelnik stranke Yesh Atid, dobio je zadatak formiranja vlade od predsjednika Reuvena Rivlina nakon što Netanyahu još jednom nije uspio da sastavi vlastitu koaliciju nakon četvrtih izraelskih izbora bez jasnog pobjednika u manje od dvije godine.

Lapid je navodno pristao da omogući Bennettu, koji predvodi stranku Yamina, da bude prvi rotirajući premijer u okviru sporazuma o diobi vlasti.