Korporacija Toyota Motor objavila je prognozu prema kojoj će njena neto dobit u 2020. godini biti manja za 1,42 biliona jena (14 milijardi dolara), što je 30,3 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Prema novoj projekciji, neto dobit kompanije u 2020. godini bit će za 30,3 posto manja u odnosu na prošlu godinu, dok su prethodno vjerovali da bi neto dobit ove godine mogla biti manja za čak 64,1 posto.

Direktor Toyote Kon Kenta je istakao da bi prodaja njihovih vozila mogla pasti za 12,9 posto, što znači da bi tokom ove fiskalne godine prodali 9,42 miliona vozila, dodajući da, ipak, najnoviji podaci pokazuju određeni oporavak na tržištima u svijetu.

“Još nismo u situaciji da pružimo stabilne izglede, ali svakako želimo povećati prodaju”, rekao je Kenta.

Direktor Toyote Akio Toyoda kazao je da kretanja u sektoru automobilske industrije direktno utiču i na druge sektore.

“Oporavak automobilske industrije se obično brzo dešava i to naravno ima utjecaja na cijelu japansku ekonomiju”, rekao je Toyoda.

Japanska kompanija nije toliko teško pogođena kao što se prethodno očekivalo, prvenstveno zbog porasta potražnje za njenim vozilima na američkom i kineskom tržištu.

Toyota je u periodu april-septembar prodala 4,37 miliona vozila, a neto dobit kompanije pala je za 45,3 posto, a operativna dobit za 62,8 posto.