Nakon neuspjele smjene Vijeća minstara Bosne i Hercegovine, opet po starom. Jačina opozicije i dalje ostaje u sjeni sve dok su tri stranke na vlasti. Posljednji primjer neglasanja za smjenu Vijeća ministara pokazao je da štite jedna drugu. Po svemu sudeći, tek novim izborima u 2022. na političkoj sceni mogao bi biti i novi odnos snaga u instituciji Parlamentarne skupštine, zaključuju analitičari. Do tada, kako ocjenjuju – politička kriza.

Iluzija je bila očekivati smjenu Vijeća minsitara Bosne i Hercegovine, a da je do toga došlo ne bi bilo pozitivne refleksije u radu institucija, smatraju poznavaoci političkih prilika u Bosni i Hercegovini. Vodeće stranke SDA, HDZ i SNSD već 25 godina zavise jedni od drugih, neraskidivu vezu, veže isto – ostati na vlasti.

Ne bi bilo izenađujuće da se potezi za određenim smjenama vlasti i dalje viđaju na sceni. Ali se onda postavlja pitanje šta je cilj ako se pokazalo na posljednjem primjeru da nema jačine opozicije bar u parlamentu?

Tako je neuspjela smjena bila vrh ledenog brijega – pokazatelj u kojoj mjeri su urušene bh. institucije, zaključak je naših sagovornika. Na pitanje, šta sada, naši sagovornici kažu “pa ništa, isto kao i do sad”. Blagi optimizam sagovornici vide u promjenama koje su se desile na lokalnim nivoima, hoće li te promjene doći i na državnim, upitno je.