Rodna kuća Safvet – bega Bašagića, istaknutog bh. pjesnika, historičara i dramskog pisca uskoro će biti obnovljena i prenamijenjena u muzejski prostor. Ovaj objekat nalazi se uz Carevu džamiju u Nevesinju i sačuvan je u izvornom obliku.

Autentična stara bosanska kuća, kaldrma u avliji i stara česma ono je što vas dočeka kada dođete posjetiti rodnu kuću Safvet bega Bašagića u nNevesinju. Kuća je donedavno bila u privatnom vlasništvu a zahvaljujući inicijativi BZK Preporod je otkupljena i biće rekonstruisana u muzejski prostor.

SANJIN KODRIĆ, predsjednik BZK Peporod

Sa željom da u tom prostoru napravimo jedan muzejsko galerijski prostor koji bi prije svega služio lokalnoj zajednici a kroz koji bi se sa druge strane prezentiralo i zaštitolo ono što je književni i društveni rad SBB.

Safvet-beg Bašagić jedna je najupečatljivijih ličnosti moderne bosanske književnosti. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu Bratislavske univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-vog programa Memory of the World Programme.

SANJIN KODRIĆ, predsjednik BZK Peporod

SBB je prvi bošnjački dr. nauka, doktorirao je 1910.godine na univerzitetu u Beču. Bio je član i predsjednik Bosanskoga sabora prvog parlamenta u povijesti BiH i ,što je najvažnije, bio je jedan od inicijatora i utemeljitelja BZK Preporod.

MEHMED efendija ČOPELJ, glavni imam Medžlisa IZ Nevesinje

Već su počele dolaziti neke đačke ekskurzije i mnogi tursti izraze želju da posjete rodnu kuću SBB. Uz male preinake i sredstva koja će biti uložena ona će bit u svom novom ruhu i služiće kao jedan od značajnih kuća ili mjesta za Nevesinje.

Interes za ovom kućom, koja izgledom podsjeća na bosanske kuće građene u orijentalnom stilu, koje su bile svojstvene begovskim porodicama, odnosno porodicama boljeg imovinskog stanja, raste iz godine u godinu i zasigurno će obogatiti turističku ponudu Nevesinja. Projekat otkupa i rekonstrukcije podržalo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.