Stope zaraze koronavirusom i hospitalizacije u američkoj saveznoj državi New York pale su na razine nezabilježene u ovoj godini, uz sve veću procijepljenost građana, objavile su vlasti te države.

Udio pozitivnih testova za proteklih sedam dana pao je na 3.31 posto, a tek je 4241 Njujorčanin hospitaliziran zbog covida-19, što nije zabilježeno više od četiri mjeseca, objavio je guverner Andrew Cuomo.

“Postižemo veliki napredak u cijepljenju širom države, no svatko i dalje mora primjenjivati mjere sigurnog ponašanja”, rekao je Cuomo.

Novih 7283 novozaraženih otkriveno je nakon ogromnog broja testiranih osoba, pa je stopa pozitivnih testova pala u subotu na 2.79 posto, što je najniže u proteklih mjesec dana.

Ti ohrabrujući podaci sugeriraju da se New York uspješno bori s četvrtim valom pandemije.

Stope zaraze porasle su u New Yorku i nekim drugim američkim saveznim državama, posebno Michiganu, nakon što su se počeli širiti novi, zarazniji sojevi koronavirusa.

Dok u Europi i Brazilu dramatično raste broj zaraženih odnosno umrlih, u SAD-u to nije slučaj, a stručnjaci to pripisuju sve većem broju cijepljenih, posebno u najugroženijim skupinama poput starijih osoba.

Cuomo je kazao i kako se program cijepljenja u New Yorku brzo odvija.

Potrošeno je više od 11.5 milijuna doza cjepiva, a samo prošlog tjedna dano je 1.4 milijuna doza.

Trećina Njujorčana dobila je najmanje jednu dozu cjepiva, a petina je potpuno cijepljena.