Najpoznatija svjetska uredska zgrada, Empire State Building, slavi svoju 90. godišnjicu.

Ova prepoznatljiva ikona New Yorka s 102 sprata jedna je od najpopularnijih gradskih znamenitosti, a njene vidikovce s kojih se pruža prekrasan pogled svake godine u prosjeku posjeti oko četiri miliona ljudi.

Empire State Building 1. maja 1931. godine simboličkim pritiskom gumba i paljenjem svjetala otvorio je američki predsjednik Herbert Hoover.

Posebno osvjetljenje ostalo je posebna privlačnost ove jedinstvene građevine sve do danas. Različite kombinacije boja, tačnije njih tri, mijenjaju se kako bi obilježile različite događaje.

Zanimljivo je da su svjetla bila ugašena oko godinu dana u periodu između 1973. i 1974. godine, kao posljedica energetske krize.

Gradnja je trajala tek nešto duže od godine dana, što je uistinu fascinantan podatak, ako se ima u vidu da se radi o zgradi visokoj 381 metar, tada najvišoj na svijetu. Tu titulu zadržala je sve do dovršetka Sears Towera u Chicagu 1974. godine, čija visina iznosi 443 metra.

Zgrada Empire State Building je 1950. godine postala još viša zbog postavljene antene. Krov zgrade se nalazi na visini od 380 metara, a ukupna visina sa antenom iznosi 443,2 metara.