New York Times premjestit će dio svog ureda iz Hong Konga u Seul, u posljednjem nagovještaju nelagode koja se širi globalnim finansijskim centrom samo dvije sedmice nakon što je Kina uvela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti.

The Times je saopćio da se njegovi uposlenici suočavaju s izazovom dobijanja radnih dozvola i da će preseliti svoj digitalni tim novinara, skoro trećinu osoblja iz Hong Konga, u južnokorejsku prijestonicu tokom naredne godine.

Današnji potez nanosi udarac statusu grada kao novinarskog središta Azije, i dolazi u vrijeme dok se Kina i Sjedinjene Države sukobljavaju oko svojih novinara koji rade u suparničkoj zemlji.

U ovoj je godini Peking saopćio da novinarima kojima nije dopušteno da rade u kineskoj matici također neće biti dopušten rad u Hong Kongu.

“Uzimajući u obzir neizvjesnost trenutne situacije, mi sačinjavamo planove da geografski rasporedimo naše osoblje”, izjavila je glasnogovornica The Timesa za Reuters.

“Mi ćemo zadržati značajno prisustvo u Hong Kongu i imamo svaku moguću namjeru da izvještavamo o dešavanjima u Hong Kongu i Kini”, kazala je.

Vlada Hong Konga navodi u saopćenju da grad ostaje regionalno medijsko sjedište.

Drugi međunarodni mediji, kao što su Wall Street Journal, Financial Times i Agence France-Presse, također imaju svoje azijske redakcije u Hong Kongu.

Reuters je preselio svoje azijsko sjedište u Singapur u 1997. godine kada je Britanija vratila Hong Kong u Kini.