Nekoliko desetina demobilisanih boraca Vojske RS održalo je protestni skup u Banjaluci, ističući da su godinama na samom socijalnom dnu.

Borci traže povećanje mjesečnih primanja, kao i održavanje posebne tematske sjednice Narodne skupštine RS o njihovim problemima. Izašli su na protest jer je 6. novembra istekao rok koji su dali nadležnim da odgovore na njihove zahtjeve.

MILENKO STRIKA, predsjednik Udruge VOOR RS Banjaluka

„Nas interesuje samo Narodna skupština, jer se mi zalažemo za izmjenu zakonske regulative tj. Zakona o pravima boraca. Znači naše je težište usmjereno upravo ka Narodnoj skupštini i mi želimo tamo da se i rješavaju naši problemi“.

MOMIR DABIĆ, predsjednik Udruge VOOR RS Sokolac

„Jedan od osnovnih zahtjeva je nadoknada za svaki mjesec učešća u ratu 10 maraka. Penzija sa 50 godina starosti za borce prve kategorije imao staža ili nemao“.

Veterani ističu kako su razočarani činjenicom da su godinama na marginama društva i u siromaštvu, dok se političari i pozicije i opozicije bogate na njihov račun.

NEBOJŠA BANDUKA, Bratunac

„Evo 26 godina. Vidite kako danas žive demobilisani borci. Na ivici egzistencije i siromaštva. Nismo mi ničiji pastorci. Mi smo stvarali RS da živimo dostojanstveno“.

JOVAN SREMAC, Brod

„Boračke kategorije su najčešće među nezaposlenima ili jednostavno u stanju socijalne potrebe“.

Rukovodstvo Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS saopštilo je da je skup u Banjaluci organizovan bez saglasnosti organa ovog udruženja, te da je zbog toga organizator protesta Milenko Strika isključen iz Udruženja.

RISTO JEFTIĆ, predsjednik Udruge VOOR RS

„Mi hoćemo da idemo zakonskom procedurom. A ukoliko vlast ponovo pokuša da manipuliše na neki način onda ćemo mi sigurno organizovati proteste, a ti protersti više neće biti u parku. Ti će se protesti organizovati pred institucijama koje smo mi stvorili“.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su zahtjevi demobilasnih boraca upućeni Odboru za boračko invalidsku zaštitu, ali da zbog epidemiološke situacije radna tijela skupštine, a samim tim i Odbor nije bio u mogućnosti da se sastane.