Nezadovoljstva sindikata posljednjih godina najizraženija su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Za novi kolektivni ugovor, između ostalog i protestima na ulicama, izborili su se ljekari i stomatolozi, pred potpisom je i Sindikat policije, dok već dva i po mjeseca protestima i boravkom u šatoru pored zgrade Vlade, svoja prava potražuju medicinski radnici.

Pregovarački timovi Vlade i Sindikata policije Hercegovačko-neretvanskog kantona uspješno su završili pregovore o izradi novog kolektivnog ugovora za naredne dvije godine. U saopštenju MUP-a navedeno je da su sindikalisti imali razumijevanje za ekonomsku situaciju i budžetske mogućnosti u ovom trenutku.

PERO PAVLOVIĆ, Glasnogovornik Vlade HNK

Ja sam kontaktirao ministra Bevandu, on mi je kazao da su i jedni i drugi izrazili zadovoljstvo onim što su dogovorili, izražavajući nadu da neće biti problema kada je u pitanju Vlada, te da će Vlada potvrditi dogovor.

FADIL ČUSTOVIĆ, Sindikat policije HNK

Imali smo kvalitetan dokument u proteklom periodu, tako da je sad izvršena samo mala nadogradnja. Postigli smo zadovoljavajući nivo i obim prava za zaposlenike, te smo naišli na vrlo zadovoljavajući odnos i razumijevanje od strane pregovaračkog tima Vlade.

Nezadovoljni su dosad bili i sindikalisti u osnovnom i srednjem obrazovanju. Uz novi kolektivni ugovor njihov prioritet je isplata dugovanja po pravosnažnim presudama, i to bržom dinamikom od one koja je predviđena u budžetu za 2021. godinu. Posljednji sastanak sa predstavnicima Vlade ipak je vratio optimizam.

SLAVKO LAUŠ, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK

Predsjednik Vlade i naš ministar su se izjasnili da su spremni da se rješavaju naši problemi. Ipak sačekajmo 15 dana, ali mislim da dolaze bolji vjetrovi za osnovno i srednje obrazovanje

Za razliku od policije, sindikati koji okupljaju zdravstvene radnike još uvijek nisu ni započeli pregovore. Ministarstvo je nedavnim odbijanjem zahtjeva za prekid štrajka od strane Općinskog suda u Mostaru dovedeno pred zid, pa se početak pregovora ipak očekuje početkom naredne sedmice.

DALIBOR VUKOVIĆ, Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK

Dobili smo na uvid da je ministar prvi put otkako je imenovan tim Vlade za pregovore poslao pozive članovima tima da dođu u ponedjeljak na konsultacije, što znači da će oni vjerovatno praviti strategiju za pregovore sa sindikatima.

PERO PAVLOVIĆ, Glasnogovornik Vlade HNK

Vjerujemo da će i u ovom slučaju pregovarački sto biti konačno rješenje i da će se kao i sa svim drugim socijalnim partnerima naći rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo.

U sindikatima zdravstva smatraju da su upravo ta dva sindikata jedina potpuno nezavisna od vanjskih uticaja, zbog čega je, tvrde, i njihova borba za kolektivni ugovor teža, nego recimo u slučaju Sindikata policije.

DALIBOR VUKOVIĆ, Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK

Nismo vidjeli izjavu iz Sindikata policije ili da je neko od njih izašao iz zgrade Vlade i radosno rekao: “Potpisali smo dobar Kolektivni ugovor“. Čim je to saopštenje MUP-a, dakle poslodavac u ime sindikata govori da je sindikat nešto potpisao, onda možete misliti koliko su pod kontrolom i šta su potpisali.

Pred Vladom, koja je inače u tehničkom mandatu, bez sumnje je mnogo posla. Socijalni mir uoči izborne 2022. godine najpotrebniji je političkim strankama koje od 2015. čine vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.