Vlada Republike Srpske danas je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom planira učešće i pojavljivanje Republike Srpske kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024. godine.

Na današnjoj sjednici u Banjaluci Vlada RS je usvojila Informaciju o međunarodnim projektima – PISA (Program međunarodne procjene učeničkih postignuća), TIMSS (Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka) i PIRLS (Međunarodno istraživanje razvoja čitalačke pismenosti).

“Stav Vlade RS je da se obezbijedi učešće RS u pomenutim međunarodnim projektima u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima RS u oblasti obrazovanja. Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da sprovede ciklus PISA testiranja u 2021. godini, zajedno sa ostalim obrazovnim sistemima u BiH, s tim da vaspitno-obrazovni sistem RS bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja i u samom izvještaju koji predstavlja rezultate istraživanja. Sumarno prikazani rezultati za BiH ne mogu služiti obrazovnom sistemu RS kao ocjena uspješnosti, niti osnov za kreiranje razvoja”, saopšteno je nakon sjednice Vlade RS.