Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odlučilo je da izvođenje nastave bude preventivno obustavljeno danas u osnovnim i srednjim školama, kao i rad predškolskih ustanova na području Hercegovine zbog podrhtavanja tla na ovom prostoru.

Nastava se neće izvoditi na području opština Nevesinje, Ljubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, niti u gradu Trebinju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

“Ovakva odluka donesena je iz preventivnih razloga, u najboljem interesu djece, a nastava će biti kasnije nadoknađena”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poziva rukovodstvo obrazovnih ustanova na području Hercegovine da prate instrukcije nadležnih stručnih službi vodeći računa da na prvom mjestu bude bezbjednost učenika.

Opštinski štab za vanredne situacije Nevesinje odlučio je prethodno da ni danas ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama.

Direktor OŠ “Risto Proroković” Mara Šaran rekla je da su u jučerašnjem zemljotresu oštećeni objekti područnih osnovnih škola u Kifinom Selu, Zovom Dolu i Džinovoj Mahali.

Ona je dodala da oštećenja ima i na objektima matične škole, ali da nije bila ugrožena bezbjednost učenika.

Nevesinje nakon zemljotresa
Foto: D. Omanovic – Anadolu Agency

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Nevesinje Mladen Zubac rekao je da su na području ove lokalne zajednice najviše oštećeni krovovi objekata.

“Trenutno su najveći problem stari dimnjaci koji i dalje predstavljaju opasnost za prolaznike”, naveo je on.

Štab za vanredne situacije formirao je stručni tim koji će sa Civilnom zaštitom i Komunalnom policijom obići lokacije i objekte čija bi oštećenja mogla ugroziti bezbjednost građana.

Nevesinje nakon zemljotresa
Foto: D. Omanovic – Anadolu Agency

Posljednji snažan zemljotres u Nevesinju registrovan je u jesen 1979. godine sa epicentrom u selu Luka, kada je oštećeno 300 kuća.