Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS-a,rekao je da je izdatrekršajni nalog novinarki i aktivistici Nidžari Ahmetašević i izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 501 KM.

Nalozi su izdati za dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.Kako je pojasnio, jedan prekršaj je omalovažanje ovlaštenih službenih lica i ometanje u radu, a drugi je odbijanje postupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika.

Dodao je da će prekršajni nalog Ahmetašević biti poslan putem pošte.

Podsjetimo, Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistkinja, privedena je u subotu, 6. marta, kada je, kako se može vidjeti na videu koji je objavila organizacija Transbalkanska solidarnost, snimala dvojicu policajaca dok izdaju kazne za parkiranje.

Brojne domaće i međunarodne organizacije kritikovale su odluku o njenom privođenju kao i ponašanje dvojice policajaca koji se na videu mogu čuti kako joj govore “budalo” te kako će je “odvesti u Jagomir”, psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.

Nekoliko sati nakon hapšenja ona je puštena na slobodu, poslije čega je saopćeno kako će protiv dvojice policajaca biti pokrenuta unutrašnja istraga i da je Ahmetašević pokrenula žalbu na njihovo postupanje.