Nikšićka policija je danas protjerala iz Crne Gore osam državljana Srbije za koje vladajući Demokratski front (DF) navodi da su bili profesionalno angažovani u kampanjama te koalicije kao savjetnici i medijski i marketinški stručnjaci.

Vlasti Crne Gore su saopštile da su protjerale osam državljana Srbije koje su zatekle u Nikšiću sa ugovorima o djelu za posao naručen od crnogorske političke partije Nova srpska demokratija (NSD), bez dozvole za privremeni boravak i rad i bez potvrde o prijavi rada.

Policija Crne Gore je saopštila da su pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić zatekli srpske državljane kada su u sklopu operacije “Stranac” vršili kontrolu boravka u apartmanima “Krsmanović”.

Prilikom kontrole je utvrđeno, stoji u saopštenju, da navedene osobe imaju ugovore o djelu za unapređenje organizacije Nove srpske demokratije, “u smislu uređenja podataka i elektronske obrade baze članstva kroz primjenu novih tehnoloških rješenja radi nesmetanog i efikasnog funkcionisanja”.

U ugovorima stoji da su angažovani za period od 25. januara do 10. februara 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Pošto su srpski državljani prijavili turistički boravak u apartmanima i nisu imali dozvole za privremeni boravak i rad i potvrde o prijavi rada, protiv njih su, kako se navodi, donijeta rješenja o otkazu boravka do 90 dana kojima je određeno da moraju da napuste teritoriju Crne Gore 1. februara.

Izrečena im je zabrana ulaska u Crnu Goru do 1. maja 2021. godine, navodi se u saopštenju i dodaje da su prije odluke o protjerivanju saslušani u Centru bezbjednosti Nikšić.

Iz vladajućeg crnogorskog Demokratskog fronta (DF) za Vijesti je rečeno da je to još jedan pokazatelj “da su na čelu nikšićke policije i dalje sluge” opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića koje su se “direktno uključile u predizbornu kampanju”.

DF je naveo da policiji smetaju samo oni koji dolaze iz Srbije, a ne i medijske agencije koje DPS angažuje iz Hrvatske ili drugih zemalja.

Koalicija Za budućnost Nikšića, koju predvodi DF, tvrdi da je u pitanju “klasični prepad i atak na ljude iz Srbije koji su potpuno legalno boravili u Nikšiću”.

Navela je da privedeni ničim nisu povrijedili bilo koji zakon Crne Gore, ali da je za “poltrone DPS u uniformama i pravosuđu dovoljno što dolaze iz Srbije”, dok se sa druge strane nekažnjeno odvijaju nepočinstva DPS.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kritikovao je protjerivanje srpskih državljana kao “još jednu siledžijsku akciju DPS-a i njihovih poslušnika iz represivnog aparata”.

On je najavio da će NSD podnijeti krivičnu prijavu protiv načelnika Centra bezbjednosti Nikšić i predsjednika te opštine Milutina Simovića, zbog “brutalnog miješanja” policije u izbore u Nikšiću, zakazane za 14. mart.

To su prvi izbori u Crnoj Gori nakon što je DPS na parlamentarnim izborima 30. avgusta otišla u opoziciju poslije 30 godina vladavine.

Mediji su ranije pisali da su se pojedini članovi Glavnog odbora Srpske napredne stranke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića umiješali u predizbornu kampanju u Nikšiću, logistički i finansijski pomažući opoziciju u tom gradu.

DPS, koja je na vlasti u Nikšiću, ranije je navodila da “različita lica iz susjedne države mešetare po Nikšiću i pokušavaju da utiču na volju birača po scenariju sa parlamentarnih izbora”.