Iako je epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine sve složenija, još nema proglašenja epidemije. U ministarstvu zdravstva Federacije zid ćutnje nakon što je Vlada zadužila to ministarstvo da proglasi epidemiju.

Sarajevski kanton danima unazad bilježi značaj broj oboljelih. No, epidemije još nije proglašena. Ni članovi Kriznog štaba ne žele pred kamere. Saopštenjima koja pošalju medijima građane obavještavaju o uvedenim mjerama. I Bosansko-podrinjski kanton Goražde bilježi povećan broj novoboljelih. Trenutno je 18 zaraženih. Inspekcijske kontrole su pooštrene, no i u ovom kantonu nije proglašena epidemija.

Stručnjaci poručuju da bi proglašenjem epidemije zdravstveni sistem imao drugačiji način rada. Građani bi i dalje morali da se pridržavaju svih donesenih mjera.

Ukidanjem mjera građani su se opustili. Lakše kretanje i češči kontakti doveli su do rasta broja oboljelih, zbog čega imamo više zaraženih nego na početku pandemije, smataraju infektolozi.

Imunitet je bolji tokom ljetnog perioda, samim tim je i organizam spremniji na odbranu od virusa, pojašnjava imunolog prof.dr. Jasenko Karamehić. Međutim, upozorava, ukoliko od jeseni i cijele zime bude ovaj broj zaraženih, to bi moglo biti opasno jer je to period u kome imunitet znatno slabi, a biće udružen i sa sezonskim gripom.