Pregovori između njemačke vlade i energetskih kompanija oko faznog gašenja rudnika uglja stvorili su okvirni vremenski plan za demontiranje termoelektrana koje rade na lignit.

Očekuje se da današnji pregovori omoguće vladi da ostvari napredak u razgovorima s premijerima njemačkih saveznih država o mjerama podrške regijama najteže pogođenim industrijskim restrukturisanjem.

Razgovori su u toku s energetskim firmama o više milijardi evra vrijednoj sumi za koju se one nadaju da će osigurati obeštećenja za zatvaranje njihovih termoelektrana.

Tokom dana bi kancelarka Angela Merkel trebala primiti premijere saveznih država u kojima se proizvodi ugalj – Sjeverne Rajne Vestfalije u zapadnoj Njemačkoj, i Saksonije-Anhalt, Saksonije i Branderburga na istoku zemlje – kako bi raspravljali o vladinim planovima da se fazno izbaci ugalj iz proizvodnje električne energije do 2038. godine.

“Jedino ćemo uspjeti u ostvarenju ambicioznog plana faznog izbacivanja uglja ukoliko uz sebe pridobijemo građane regija pogođenih tim mjerama”, izjavio je Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne Vestfalije.

Berlin je pod pritiskom saveznih država iz bivše Istočne Njemačke u jeku briga da bi zaokret u politici mogao pojačati ekonomsku neravnopravnost u nekada podijeljenoj zemlji. Bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u bivšim komunističkim saveznim državama godinama stagnira na oko 70 odsto onog koji je zabilježen na zapadu zemlje.

Vladina komisija je saopštila da će više od 40 milijardi evra biti na raspolaganju za restrukturisanje energetske industrije, prvenstveno u ugroženim regijama, iako ta cifra još nije ozvaničena u zakonodavstvu.