Njemačke kompanije očekuju dugotrajne ekonomske štete od izbijanja koronavirusa, pri čemu neke od njih predviđaju da ograničenja u javnom životu potrajati i više od godinu, pokazuje istraživanje instituta Ifo.

Podaci ankete pokazuju da kompanije očekuju da mjere vezane uz pandemiju u prosjeku ostanu na snazi još osam i po mjeseci

Među njima, oni koji rade u sektoru putovanja i zabave, koji je teško pogođen zastojima nametnutim uslijed pandemije, imaju najpesimističniju prognozu i očekuju da će ograničenja trajati još godinu i mjesec, prenosi Biznisinfo.

Kompanije koje se bave poslovima vezanim za umjetnost, kao i njihove kolege u restoranima i ugostiteljstvu, ne očekuju da će mjere biti ukinute prije isteka 11 mjeseci, a njihove prognoze dijele i proizvođači kože i obuće.

Iako su neke kompanije optimističnije, nijedna od njih ne predviđa ukidanje ograničenja za još pola godine.

Najoptimističnija su očekivanja proizvođača pića i poštanske i kurirske kompanije sa nadom da će mjere biti ukinute za nešto više od pola godine.

Njemačka je krenula u blokadu krajem marta kada je strogim ograničenjima zaustavila većinu ekonomskih aktivnosti. Ubrzo nakon što je zemlja oprezno ukinula mjere u maju ekonomija se počela oporavljati, no zdravstvene institucije nedavno su upozorile na porast broja infekcija što je izazvalo strah od drugog talasa virusa.

Najveća evropska ekonomija Njemačka, nije bila pošteđena ekonomskog pada pandemije, zabilježivši pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) 10,1 odsto tokom drugog tromjesečja.

To je najgori pad od 1970. godine kada se počelo sa mjerenjem tromjesečne kalkulacije BDP-a.