Njemačka je danas odbacila tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina da Berlin nije prihvatio zahtjev Moskve da izruči Gruzijca koji je ubijen u njemačkom glavnom gradu u kolovozu ove godine.

Njemački tužitelji priopćili su prošloga tjedna kako dokazi sugeriraju da je njegovo ubojstvo naručila ili Moskva ili vlasti ruske republike Čečenije. Njemačka je protjerala dvojicu ruskih diplomata prije tjedan dana.

Putin je u ponedjeljak navečer na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima Francuske i Ukrajine izjavio da je ubijeni Gruzijac bio na listi traženih osoba.

“On je bio militant, veoma okrutan čovjek koji je prolio mnogo krvi”, kazao je predsjednik Ruske Federacije.

Putin je kazao da nije znao šta se dogodilo s tim čovjekom, ali je dodao: “To je banditski milje, tu se svašta može događati.”.

Dodao je da je Rusija u više navrata tražila izručenje spomenutog Gruzijca, ali da to nije naišlo na razumijevanje.

Njemačka je uzvratila na tvrdnje ruskog čelnika.

“Njemačka vlada nije upoznata s bilo kakvim zahtjevom za izručenjem (ubijenog Gruzijca) od Rusije”, izjavio je novinarima u Berlinu glasnogovornik njemačkog ministarstva pravde Stefan Zimmermann.

Glasnogovornik kancelarke Merkel, Steffen Seibert, ponovio je poziv Rusiji da surađuje u istrazi.

“Naša pozicija je jasna, pozivamo rusku stranu da surađuje i da nam stavi na raspolaganje sve informacije kojima raspolaže”, izjavio je Seibert.

Osumjičeni za ubojstvo u pritvoru je u Njemačkoj.