Britanska vlada ocijenila je danas da Izrael mora osigurati da izraelske vojne aktivnosti protiv Hamasa budu “proporcionalne” i izrazila duboku zabrinutost zbog rušenja kancelarija medija i drugih civilnih ciljeva u pojasu Gaze.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, Maks Blein je rekao da je Velika Britanija u “kontaktu sa kolegama u SAD i UN i hitno traži više informacija od Vlade Izraela” o napadu u subotu kada je uništena višespratnica u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih stranih medija.

“Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja UN da su 23 škole i 500 kuća, te medicinske ustanove i medijske kancelarije, uništene ili oštećene u Gazi. Izrael mora uložiti svaki mogući napor da izbjegne civilne žrtve i vojna aktivnost mora biti proporcionalna”, rekao je Blein.

On je takođe izrazio zabrinutost Velike Britanije zbog toga što Hamas koristi civilna područja za napade.

Izrael tvrdi da je zgradu u kojoj su bile kancelarije stranih medija takođe koristio Hamas, ali nije pružio dokaze.

Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri je upozorio na opasnost od širenja sukoba između Izraela i Palestinaca, apelujući na sve strane da se uspostavi prekid vatre.

Sameh je rekao da Egipat sarađuje sa međunarodnim partnerima da bi se to postiglo i da bi započeli politički pregovori radi postizanja “stalnog, sveobuhvatnog i pravednog rješenja palestinskog pitanja”.

On je izrazio nadu da će se administracija SAD pridružiti takvim naporima radi ponovnog pokretanja političkog procesa kako bi se izbjegao rat i razaranje u regionu.

Njemački zvaničnici su danas osudili raketnu vatru Hamasa na Izrael i zahtijevali da ta ekstremistička organizacija odmah obustavi takve napade.

“To je teror koji ima za cilj nasumično ubijanje ljudi. Vlada Njemačke stoji uz Izrael i njegovo pravo da brani svoje stanovništvo i da brani sebe”, rekao je portparol njemačke vlade Štefan Zajbert.

On je ocijenio da Hamas drži kao taoce stanovnike u Gazi ispaljivanjem raketa iz gusto naseljenih područja.

Odgovarajući na pitanje o rušenju zgrade u Gazi u izraelskim udarima tokom vikenda, portparol je rekao da je važno da novinari izvještavaju iz ratnih zona ali je ponovio da Izrael ima pravo na samoodbranu.