Njemačka planira da poveća upotrebu vakcine “AstraZeneca” za imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa, nakon što su vlasti odobrile da se može davati osobama starijim od 65 godina.

Stotine hiljada doza te vakcine nedeljama “skupljaju prašinu” zbog razmatranja ko može da je dobije i sumnjičavosti među onima koji su imali uslova da je dobiju.

Po Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, Njemačka je dobila 2,1 milion doza vakcine “AstraZeneca”, a upotrebila je samo 721.000.

Berlin danas otvara šesti centar za vakcinaciju na bivšem aerodromu Templehof u centru grada gdje će se davati samo vakcina “AstraZenece” koju su njemački regulatori odobrili prošle nedjelje i za ljude starije od 65 godina.

Po vakcinaciji Njemačka zaostaje za Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Do nedjelje je u Njemačkoj dato 5,2 miliona doza vakcine, a ojbe doze su dobila 2,5 miliona ljudi, ili svega tri posto od 83 miliona stanovnika.

Ministar finansija Olaf Šolc rekao je da očekuje da će se krajem marta ubrzati taj proces i da će sedmično moći da se daje i po 10 miliona vakcina.