U gradu Hejde, u njemačkoj saveznoj pokrajini Šlesvig-Holštajn, ponovno će biti preduzete mjere za ograničavanje društvenog života zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Guverner okruga Ditmaršen Stefan Mordik rekao je da se u toj regiji, gdje živi oko 133 hiljade ljudi, broj novih slučajeva u posljednje vrijeme povećao na 44.

Iz tog razloga, Mordik je izjavio da će mjere biti pooštrene kako bi se spriječilo širenje virusa u gradu Hejde, gdje je uočeno povećanje broja zaraženih.

Kako je rekao, od subote će na javnim prostorima uvesti ograničenje kontakta i moći će se okupiti maksimalno dvije osobe iz različitih domaćinstava.

Mordik je pojasnio i da će na tržnicama biti obavezno nošenje maski, a u radnjama će biti ograničen broj kupaca.

Lokalni mediji navode da su uzrok povećanja broja zaraženih građani koji su se vratili s odmora, a kod kojih je utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Vlasti Berlina su donijele odluku da će od 10. avgusta u školama biti obavezno nošenje maski.

Berlinska državna ministarka obrazovanja Sandra Širs izjavila je da će se ova mjera primjenjivati na hodnicima, zajedničkim prostorima i toaletima, te navela da neće biti obavezno nošenje maski u učionicama i školskim dvorištima tokom nastave.