Ministarstvo zdravstva Njemačke propisalo je nove mjere koje građani moraju ispunjavati od 1. avgusta prilikom ulaska u ovu državu, a odnose se na testiranje kao i sertifikate kojima će građani moći dokazati da su vakcinisani ili se oporavili od koronavirusa.

Prema novim mjerama, od 1. avgusta 2021. godine sve osobe starije od 12 godina moraće prikazati potvrdu o tome da li su negativni na virus korona, da li su prebolovali ili su vakcinisani protiv ovog virusa.

Iako su se ovi sertifikati do sada odnosili samo na građane koji u Njemačku dolaze avionom, od 1. avgusta ove mjere važe i za putni, željeznički i drugi saobraćaj. Dakle, od sada će se ovo pravilo primjenjivati na sve vrste ulaska u Njemačku.

Građani u Njemačku mogu ući s negativnim rezultatom pi-si-ar ili brzog antigenskog testa. U slučaju antigenskih testova, on može biti star najviše 48 sati, a PCR testovi 72 sata.

Kada je riječ o djeci mlađoj od 12 godina, prema novim mjerama, nije potreban nikakav ranije navedeni sertifikat za ulazak u Njemačku.