Njemačka protjeruje dvojicu ruskih diplomata zbog navodne uloge Moskve u ubistvu 40-godišnjeg Zelimkhana Khangoshvilija, čečenskog tražioca azila u Berlinu, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

U verbalnoj protestnoj noti upućenoj ruskom ambasadoru Sergeju J. Netschajewu, nakon što je u srijedu ujutro pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, Rusija je pozvana da sarađuje s njemačkim vlastima na ovom slučaju.

Radi se o dvojici akreditiranih diplomata u ruskoj ambasadi u Berlinu koje su njemačke vlasti proglasile personom non grata te im je naređeno da u roku od sedam dana napuste Njemačku.

Ministarstvo je nedovoljnu saradnju Rusije u istrazi ovog ubistva navelo kao razlog za oštru diplomatsku reakciju.

Njemački državni tužilac u gradu Karlsruheu preuzeo je istragu o ubistvu koje se u augustu dogodilo u Kleine Tiergartenu u Berlinu.

Državni tužilac je istakao da postoje “dovoljni činjenični dokazi” da je Khangoshvili ubijen “prema naredbi državnih agencija Ruske Federacije”.

Način na koji je Khangoshvili ubijen je od samog početka izazivao sumnju u rusku umiješanost.

Osumnjičeni počinitelj, 49-godišnji ruski državljanin, pucao je dva puta iz neposredne blizine Khangoshviliju u glavu. Napadač, kojeg je policija imenovala samo kao Vadima S., uhapšen je kratko nakon ubistva.

Manana Tsatieva, bivša supruga Khangoshvilija, kazala je za Deutsche Welle da vjeruje da je prošlost njenog bivšeg supruga vjerovatno bio motiv za napad.

Kako navodi Deutsche Welle, Khangoshvili se borio protiv Rusa tokom Drugog čečenskog rata od 1999. do 2009., te je nakon toga u Gruziji i Ukrajini radio protiv ruskih interesa.

Tsatieva je izjavila da je Khangoshvili pobjegao u Njemačku 2016. godine, nakon što mu je bio ugrožen život u Gruziji, ali nije uspio dobiti azil i trebao je biti deportiran.