Uprkos zatvaranju, Njemačka je danas izvijestila o više od 1.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, jer drugi val COVID-19 i dalje snažno pogađa zemlju.

Institut “Robert Koch” (RKI) registrovao je 1.019 smrtnih slučajeva i 21.237 novih infekcija u protekla 24 časa, što je iznad prosjeka u proteklih sedam dana. To je ukupan broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj povećalo na 36.537, a broj potvrđenih infekcija na više od 1,8 miliona od početka pandemije.

Ugrožena starija populacija

Prema podacima RKI nove infekcije među starijim ljudima neprestano su rasle posljednjih mjeseci i dovele su do porasta broja ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva.

“Budući da pacijenti u starijim dobnim grupama često imaju teže oblike bolesti, broj ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva ostaje na visokom nivou. To se može izbjeći ako svi spriječe širenje virusa SARS-CoV-2 uz pomoć mjera za suzbijanje infekcije”, saopšteno je RKI.

Od svih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Njemačkoj, 88 posto zabilježeno je među osobama starim 70 godina ili starijima, s prosjekom od 84 godine, navodi Institut.

Od ponedjeljka je 5.678 teško oboljelih od koronavirusa bilo na liječenju u jedinicama intenzivne njege, od čega 3.181 na respiratorima.

Nova ograničenja

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će se mjere zatvaranja produžiti do 31. januara, a da će biti preduzete i dodatne mjere u borbi protiv drugog vala pandemije.

Rekla je da je broj novih infekcija u Njemačkoj i dalje previsok, a da je novi soj koronavirusa identificiran u Velikoj Britaniji izazvao veliku zabrinutost.

“Sad moramo biti posebno oprezni. Ovo je nova i vanredna situacija”, rekla je pozivajući građane da drže socijalne kontakte na minimumu i da što više ostanu kod kuća u sljedeće tri sedmice.

Prema odlukama donesenim juče škole, vrtići i sve nevažne prodavnice ostaće zatvorene barem do 31. januara širom zemlje.

U područjima u kojima je broj zaraženih veći od 200 na 100.000 ljudi, lokalne vlasti mogle bi građanima zabraniti putovanja dalja od radijusa od 15 kilometara od njihovog prebivališta.

Privatna okupljanja ograničena su na domaćinstva i na samo jednu osobu iz drugog domaćinstva.